Po čtyřech letech vyšlo druhé vydání praktického komentáře k zákoníku práce. Komentář reaguje a zapracovává novely pracovněprávních předpisů přijaté v uplynulých letech, novou judikaturu a právní výklady. Upozorňuje na aplikační problémy a nabízí jejich řešení. Role vedoucí autorského kolektivu se zhostila Mgr. Klára Valentová, specialistka na oblast pracovního práva a ochrany osobních údajů. V rozhovoru, který si můžete nyní přečíst, autorka mimo jiné uvádí, jaké jsou přednosti nového komentáře nebo kdo se na jeho vypracování podílel.

Komentář k zákoníku práce vychází v rámci Beckovy edice komentované zákony. O jaký druh komentáře k zákoníku práce se jedná?

Právě vycházející komentář k zákoníku práce je alternativou k edici Velké komentáře a je zaměřený na praktický výklad jednotlivých paragrafů zákoníku práce, případně i relevantních ustanovení občanského zákoníku a jiných souvisejících právních předpisů. V textu komentáře je přímo zapracovaná důležitá judikatura. Často se také objevují konkrétní příklady ke snazšímu pochopení dané problematiky. Komentář má za cíl usnadnit orientaci v pracovněprávní problematice všem, kteří se zákoníkem práce přicházejí denně nebo alespoň příležitostně do styku. Text komentáře je pod každým ustanovením přehledně rozdělen na jednotlivé kapitoly a odstavce, takže čtenář poměrně snadno nalezne výklad na témata, která ho zajímají.

Jedná se o první vydání tohoto typu komentáře?

Tento komentář byl poprvé vydán v roce 2018 a nyní se jedná o 2. vydání, do něhož byly zapracovány všechny novely pracovněprávních předpisů přijaté v uplynulých čtyřech letech (zejména novela zákoníku práce týkající se nové úpravy dovolené, vysílání zaměstnanců, doručování důležitých pracovněprávních písemností, převodu zaměstnanců k jinému zaměstnavateli, sdíleného pracovního místa atd.). Zároveň byly do textu doplněny nově judikáty, které přinesly odpovědi na dosud soudy neřešené otázky nebo změnu v pohledu na některé právní problémy.

Kdo se na vypracování komentáře podílel?

Celkem se na komentáři podílí 8 autorů, všichni jsou advokáty specializující se na oblast pracovního práva. Při psaní komentáře tedy autoři mohou uplatňovat své bohaté každodenní zkušenosti při poskytování právních služeb zaměstnavatelům i zaměstnancům, včetně jejich zastupování v konkrétních právních sporech. Většina autorů je také zákládajícími členy české asociace advokátů specializujících se na pracovní právo – Czech Employment Lawyers Association (CzELA), jejímž hlavním cílem je zvyšovat kvalitu pracovního práva a jeho praktické aplikace na území České republiky (např. účastí na tvorbě pracovněprávních předpisů, přípravou odborných stanovisek ke konkrétní pracovněprávní problematice, spoluprací s různými organizacemi na odborných konferencích, pořádáním vlastních vzdělávacích akcí nebo sdílením zkušeností a názorů v rámci členské základny, včetně výchovy nových členů).

Co je předností tohoto komentáře?

Jak již bylo řečeno výše, jedná se o praktický komentář (bez rozsáhlých akademických nebo historických pojednání o jednotlivých institutech pracovního práva) s jednoduchým a přehledným rozdělením výkladu k jednotlivým ustanovením zákoníku práce. Autoři se snaží, aby čtenáři nalezli konkrétní odpovědi na časté dotazy, se kterými se sami setkali při své advokátní praxi. Tam, kde odpověď na nějakou otázku není jednoznačná, autoři naznačují možná řešení a vyslovují svůj názor nebo doporučení, k jakému řešení se přiklonit, případně upozorňují na ustanovení, která by měla být v budoucnu v rámci dalších novelizací upravena, neboť přináší aplikační problémy či jsou jiným způsobem nevyhovující. V řadě případů je text doplněn o praktické příklady.

Čekají nás v blízké budoucnosti nějaké zásadní změny v pracovním právu, na které bychom se měli připravit?

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypracovalo a předložilo do připomínkového řízení obsáhlou novelu zákoníku práce. Novela představuje významný zásah do několika oblastí pracovního práva. Změny se týkají zejména dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a legislativního zakotvení práce na dálku (např. home office). Novela zapracovává do české legislativy dvě dosud netransponované směrnice EU, které měly být do zákoníku práce zapracovány do 2. 8. 2022. Meziresortní připomínkové řízení již bylo ukončeno, novelu nyní čeká projednání vládou a následně legislativní proces v Parlamentu. S ohledem na množství připomínek, které k návrhu zákona zaslala připomínková místa (připomínky předložilo více než 70 subjektů), je možné, že návrh dozná ještě před schválením vládou zásadních změn. V tuto chvíli ještě není jasné, kdy přesně bude nová právní úprava účinná, ale vzhledem k tomu, že Česká republika nesplnila požadovaný termín pro implementaci směrnic EU do zákoníku práce (za což může být pokutována), bude nutné s přípravou finálního znění novely a jejím schválením co nejméně otálet. Autorský tým bude na všechny změny reagovat prostřednictvím pravidelné on-line aktualizace komentáře v Beck-online.

d

KNIHU SI MŮŽETE ZAKOUPIT V NAŠEM E-SHOPU ZDE.